Публикувано в категории : декември 03 2011

Какво е Bootstrapping?

Bootstrapping е често срещано понятие в бизнеса. Понятието означава започване и изграждане на бизнес без външна помощ и само със собствено финансиране. Метафората се използва и в други области и според някои източници първоначално е референция към книгата „Приключенията на барон Мюнхаузен“.

Референцията е към момента където барона се измъква от блатото като се хваща сам за косата и се издърпва от блатото.  Доста често метафората се използва и за нарицателно на действие,  което е невъзможно.

Примери за Bootstrapping в България

like

Има много примери за бизнес начинания започнати по bootstrapping начин. Примерите са много. В началото на 90-те години в България започнаха да се появяват много малки магазинчета за хранителни стоки, които бяха в нечия маза и имаше само едно малко прозорче, което се виждаше на улицата.  Някой наричаше тези магазинчета „нагазинчета“, защото прозорчетата на мазите бяха толкова ниско, че клиента трябваше да клекне или да се „нагъзи“ за да може да си избере продукт и да си плати. Та тези малки магазинчета са добър пример за bootstrapping бизнес. Собствениците започват с малко магазинче и малко стока. Верятно финансирането за стартиращия бизнес е дошло от семейния бюджет. Но с нарастране на оборотите на магазинчето и само, ако бизнес а е успешен, предприемача взима по – голям и престижен имот под наем и започва да развива бизнеса си. Има доста примери за това как в началото на 90-те години някои предприемчиви българи са започнали с малко „нагазинче“ и след десетина години вече имат няколко престижни магазина и солиден бизнес.

Доколкото ми е известно Пайнер също е компания тръгнала по bootstrapping пътя. Започват като компания продаваща аудио касети, а сега имат телевизионен канал, продуцентска дейност и диско клубове.

В София в Студентски град има едно заведение, което през уикендите работи като дискотека. Заведението е едно от добре посещаваните и известно като „Миленката“, но вероятно малцина от вас знаят, че това заведение преди това започва като магазинче за продаване на банички и закуски, след това добавя няколко стола и сервират кафе и топли напитки. Години по късно става едно от добре известните кафенета и сега вече е по – скоро нещо между клуб и дискотека.

Защо bootstrapping?

Може да нямате връзки, да нямате солидна помощ или заможни роднини. Но това не би трябва да ви спира никога. Някои от най – големите бизнес начинания са започнали като bootstrapping начинания.

Също ако нямате опит в бизнеса, може и да няма хора, които да искат да инвестират във вашия бизнес. Инвеститорите инвестират в екипа, а най – добрия начин да покажете, че можете е да сте направили вече нещо.  В общия случай за да получите инвестиция във вашия проект, трябва да имате бизнес разработен до някакъв етап и в повечето случаи начина да достигнете този етап е bootstrapping.Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/schetovo/public_html/hristov.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За мен

Ивайло Христов е предприемач, лектор, вдъхновител и страстен почитател на българската природа.
Повече тук

Разгледахте ли сайта за IT обяви на DEV.BG?

Виж още

Абонирай се

* задължително поле