Публикувано в категории : април 20 2011

Нестандартно търсене на работа

Предприемаческият подход помага не само ако започвате бизнес. Подход с предприемаческа насоченост можете да приложите при всяка задача, която имате. Наскоро разглеждах историята на Ален Гютон и останах истински впечатлен от иновативния му подход и нестандартното му мислене. 

Историята на Ален

Ален Гютон е 44 годишен французин, разведен с 3 деца. Поради глобалната икономическа криза Ален е съкратен от работа си като маркетинг мениджър. През последвалите 7 месеца търси работа безуспешно. Ален има богат опит, но за съжаление заради кризата и ограниченията на пазара за труда не успява да си намери работа. Кандидатства на много места и ежедневно търси работа по специалността си, но отговора, който винаги получава е твърдо и убедително НЕ.

Гадна история, нали?

Масово хората биха спрели до тук и биха се примирили с положението/кризата/икономическото положение и биха направили компромис и може би биха започнали някоя ниско платена и неквалифицирана работа.

Ален прави нещо по-различно. Ален намира начин с минимални средства да направи нещо необичайно и нещо крещящо за да постигне целта си. На 08 Февруари Ален организира изложение „Наемете ме“ в една от големите изложбени площи в Париж. Общата площ на изложението е 52 000 кв. м. На цялото изложение и на тази огромна площ има само един щанд, където се намира Ален и идеята е посещаващите да го наемат. Като към всяко изложение си има и предхождаща рекламна кампания, добър уеб сайт ( http://www.me-recruter.com ) и големи билборди на околовръстното на Париж. Най – интересното е, че Ален успява да постигне всичко това само с няколко стотин Евро. Той намира парите, чрез спонсорства, които са нормални за всяко голямо изложение.

Ален получава това, което търси. Ален е нает.

Едно от най – важните качества на всеки предприемач е да може да различи кога да се бие и кога не. Масово хората се примиряват със ситуацията. Но има случаи, в които си струва да направим повече, да мислим иновативно, да разчупим общоприетите норми. Кой е казал, че работа се търси само като кандидатстваме чрез автобиография? Това, което Ален получава е работа, но го получава като е демонстрирал уменията си, показал е, че може.

Статия на темата от Капитал: http://www.karieri.bg/karieri/blog/1041909_naznachi_me/Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/schetovo/public_html/hristov.bg/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

1 коментар “Нестандартно търсене на работа”

  1. Креативната мисъл винаги е полезна, а особено в областта на маркетинга. Евала на човека, ако живееше в България, щеше да стане едно мрънкало, което вечно се оплаква от живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За мен

Ивайло Христов е предприемач, лектор, вдъхновител и страстен почитател на българската природа.
Повече тук

Разгледахте ли сайта за IT обяви на DEV.BG?

Виж още

Абонирай се

* задължително поле